Historien om Husum Bio 2. del
Vi fortsætter her med 2. og sidste del om Husum Bio
Husum Bio lukkede den 10. december 1973 for at blive istandsat for en kvart million kroner, det er første gang biografen er blevet malet efter åbningen i 1955. Biografen genåbner 2. juledag 1973. Tilskuerrummet blev malet i en varm lys gul farve. Langs væggene erstattedes belysningen af 18 specielt indkøbte svenske krystallampetter til et par tusind kroner stykket. Af de 801 pladser bliver de 500 sæder ombetrukket. Kontrollørerne får nye blå uniformer uden det gammeldags orgie af guldbroderier. I foyeren kommer der ny belysning. Foyer, trapper, operatørrum og toiletter bliver sat i stand. I samme ombæring ombygges ventilationsanlægget pga. oliekrisen.
Proceniet ombygges og der kommer et nyt lyst cognacfarvet væg til væg fortæppe. Det gamle blå fortæppe blev hermed udskiftet. 25 spotlights langs proceniets kant belyste det nye brandsikre fortæppe. Pga Hafnia branden tidligere på året ønskede Frederik Sundram biografen sikret på enhver tænkelig måde. Det lokale brandvæsen gennemgik biografen, og fandt det hele i orden.
Ved receptionen efter istandsættelsen sagde Sundram at Husum bio “- var en god forretning, der var rentabel i alle retninger”. Med til receptionen var blandt andre August A Andersen fra 3 Falke bio, Axel Jespersen fra Columbia film, Thorvald Larsen fra Alexandra Teatret og Svend Åge Henriksen fra Cinema International Corporation. Der blev vist et kort uddrag af “Papillon”.
Pga. af den nye biografstruktur i København nedsættes priserne fra den 6. januar 1977 i Husum til 7, 8, 9 og 10 kroner. Husum bio får nu filmene 8-10 ugere senere end tidligere pga det nye move-over system, hvor centrumbiograferne flytter filmene ned i mindre sale idet samme hus (ABCinema og Cinema 1-5).
Multidimension lydsystemet “Sensurround” bliver installeret ca den 10. marts 1977, da filmen “Midway” skal vises i 35mm. Bygningen var blevet gennemgået på kryds og tværs før installeringen. Ved lærredet placeredes 6 højttalerkabinetter med bashøjttalere på 45 cm i diameter. Der blev ikke solgt biletter til de 3 første rækker af den grund. Bag i salen placeredes yderligere 2 kabinetter. 2 forstærkere à 1000 watt trak sammen med biografens eksisterende udstyr disse 8 højttalere.
De nye maskiner kostede 300.000 kroner, og de blev installeret i slutningen af maj 1973. “Et bedre mere skarpttegnet billede og en forbedret lyd”, fortalte direktør Sundram om de nye maskiner. Det var Europas mest moderne “Elektronstyrede fremvisningsmaskineri”. Der blev indrettet fjernstyring fra salen. Bauer lampehusene blev ombygget til xenon og genanvendt. Der var muligvis ikke Todd-AO faciliteter efter udskiftningen til Cinemeccanica, da der på billeder fra operatørrummet ikke er magnettonehoved til 70mm på maskinerne. Et lille periskob blev bygget da maskinerne var lavere end de foregående Prevost maskiner.
Husum Bio var kendt i branchen som en solid biograf med en god belægningsprocent. I 1969 havde Husum bio en vældig fremgang på 12% hvor resten af landet havde en tilbagegang på 10%. Fremgangen skyldtes Frederik Sundrams fremsynede og storartede arbejde hans sikre branchekendskab. Branchen betragtede iøvrigt Sundram som “Danmarks dygtigeste biografmand”. I perioden juni 1971 til september 1972 faldt publikumstilstrømningen betragtligt. Husum bio blev da solgt af Kolonihaveforbundet for 2 millioner kroner.
Frederik Sundram købte biografen for ca 2 millioner kroner i oktober 1977 til overtagelse den 1. januar 1978. Den 30. september 1977 bestiller han 2 Cinemeccanica Victoria 5 maskiner med 4000 meter spoletårn hos Dansk Biograf Teknik. Efter sidste forestilling den 30. november 1977 lukkede Husum bio atter for at blive ombygget til 3 biografer. Fredag den 6. januar 1978 genåbnede Husum bio 1-2-3 med “A Bridge Too Far”, “Rocky” og “Familien Gyldenkål Vinder Valget”.
I samme øjeblik håndværkerne listede ud af bagindgangen, blev publikum lukket ind ved hovedindgangen. Klokken var lidt i 7 om aftenen. Den aften var samtlige aftenforestillinger udsolgt, og mange måtte gå forgæves. I den første weekend var der 21 forestillinger, heraf var 9 helt udsolgt. Om søndagen den 8. januar var der rekord indtægt i Husum bios historie. “Et lykkeligt ægtepar Eva og Frederik Sundram gjorde kassen op”, skrev Husum avis.
Terassen blev ombygget til 2 små biografer à 132 pladser. Bio 1 fik 385 pladser. I den store sal kom der helt nye stole og gulvtæpper. Rækkeafstanden blev større, så der blev bedre benplads. Under hver stol var der en rist til friskluft indblæsning. I de to små biografer kom der blå tæpper på gangene, og de blev malet i en bordeaux farve. Forhallen var blevet udlejet som stadeplads, hvor der blev solgt frugt og blomster. I foyeren indrettes et stort barområde, der forpagtes ud til restauratør Kaj Kronborg- Christensen. Selve bardisken var 5 meter lang.
Ombygningen tog 6 uger og kostede 700.000 kroner. Torsdag den 12. januar 1978 var der åbningsreception, hvor bl a August A Andersen fra 3 Falke bio, Dalsgaard Olsen fra Nordisk Film, den 85 årige Thorvald Larsen fra Alexandra Teatret og Henrik Sandberg var til stede.
Husum var den første biograf i forstæderne, der fik en vaskeægte multibiograf. Ikke siden Husum, Emdrup, Vanløse og Utterslev blev underlagt København Kommunes administration den 1. januar 1901 og den første sporvogn (linie 5) kom til Husum den 24. oktober 1924, var der sket noget lignende. Det var virkelig en begivenhed skrev den lokale avis.
I 1984 sælger Frederik Sundram biografen til Nordisk Film, hvor han selv er direktør. I januar 1987 bliver den fremadstræbende og håbefulde unge Jan Boye Thomsen leder af biografen. Boye startede som filmopertør i 3 Falke bio i 1982. Han får opbygget en meget hyggelig atmosfære derude bl a med en gammel kinomaskine i foyeren.
Husum Bio lukkede pga tabsgivende drift og sidste spilledag var søndag den 30. april 1989. Lokalet henstod i en årrække ubenyttet hen indtil “Kondigrafen” åbnede. Det gamle biograflokale blev ombygget til et stort trænings- og livsstilscenter, som eksisterede indtil udgangen af sidste år.
Vi vil sige tak for den overvældende interesse fra netavisens læsere omkring denne nostalgiske historie. Flere tusinde har læst med. Vi lover, der kommer mere af samme skuffe.