HF-Centret Efterslægtens drøm blev til virkelighed fredag eftermiddag
Det var en drøm der blev til virkelighed, da HF-Centret Efterslægten fredag afslørede et nyt, stort kunstværk på pladsen mellem skolens nybyggede sportshal og de totalt renoverede gymnastiksale. Nu er Efterslægten endelig – for alvor – blevet en fysisk del af lokalområdet med en helt ny, skulpturel plads, som inviterer til samvær, inspiration og fordybelse.
Det var Efterslægtens rektor, Anne Frausing, som sammen med formanden for Ny Carlsbergfondet, Carsten Ohrt, forestod indvielsen af det nye kunstværk på Efterslægten.
Ny Carlsbergfondet har doneret den gigantiske, terrakottafarvede skulpturelle plads, skabt af billedkunstneren FOS, til HF-Centret Efterslægten. Skulpturen strækker sig ud på pladsen mellem skolens nye og nyrenoverede bygninger som en serie pavilloner, hvor gotiske spidsbuer og modernistisk arkitektur, kirkegulve og asfalt, en klokke og en dryppende, skrottet motorcykel danner rammen om kursisternes samvær, forberedelse og fordybelse og åbner skolen op for lokalområdet.
– Mange har gennem årene oplevet Efterslægten som en aflukket, måske lidt afvisende del af bybilledet, siger rektor Anne Frausing. – Især hvis man nærmede sig skolen fra Utterslevvej, var der ikke meget andet at se end en 3-4 meter høj hæk, og det er jo slet ikke sådan, vi opfatter vores rolle som skole. Vi er og vil gerne være en del af det lokalområde, vi hører til i. Derfor håber vi også, at vores flotte gave bliver til glæde for alle, ikke bare kursister og personale her på Efterslægten, men også for områdets beboere. Jeg er sikker på, at den skulpturelle plads vil kunne give lokalområdet en helt unik kunstnerisk saltvandsindsprøjtning, slutter rektoren, som ser den nye plads på Efterslægtens grund i naturlig sammenhæng med Utterslev Torv.
Ikke blot 40 m3 beton og 120 m2 klinker indgår i FOS’ skulptur, men også bl.a. en skibsklokke og en skrottet motorcykel. Et kunstværk der opfordrer til at tænke anderledes.
Kunstneren FOS, hvis borgerlige navn er Thomas Poulsen, siger selv om værket:
– I en stadig mere kompliceret verden lader vi os nemmere ensrette. Derfor er uddannelse stadig et så væsentligt grundelement for vort demokrati. Et demokrati, som har brug for hjælp i denne tid. Da disse grundlæggende institutioner sås i oplysningstidens klare lys, blev de repræsenteret og respekteret gennem deres arkitektur. Med ”Your Success is Your Amnesia” har jeg gerne villet pege på disse betydninger og også på en mere generel idé om en fælles hukommelse – faktisk blev mange grundsten lagt og mange beslutninger taget, inden du blev født, og det ville være synd, hvis alt det gik tabt!