Der er behov for lidt hygge fra de gode gamle dage i Brønshøj og Husum
Mere end 3500 læsere var inde og læse om tragedien i Kobbelvænget tirsdag. Og de mange kommentarer fortæller klart, hvor chokerede alle var. Derfor har vi på netavisen besluttet at bringe denne hyggelige og meget nostalgiske historie i dag fra det gamle Brønshøj og Husum.
Denne stråtækte idyl er “Vennely” – en restauration der for år tilbage lå på hjørnet af Frederikssundsvej og Brønshøjholms Allé. Det var et meget folkeligt og ret livligt sted, og i haven holdt sigøjner trupper i perioder til. Den gamle bygning blev revet ned i begyndelsen af tyverne, da Frederikssundsvej skulle udvides. I stedet opførtes den mærkeligt lave bazarbygning, der ses på billedet her under. Det siges, at der i denne fandtes rester af det gamle “Vennelys” mure.
I den lave bazarbygning kom J. Calbergs Boghandel, som blev den største af sin slags. Her var et udbredt varesortiment som f.eks. legetøj, festartikler, grammofonplader, fotografiapparater og film samt bøger og papirvarer. Calberg udgav for øvrigt bogen “Det gamle Brønshøj – og det nye” i 1949 skrevet af Poul Moes. Netop fra den bog har vi bragt de to øverste billeder og tekst. Bogen giver en udførlig tekst om bydelen, og mange af de billeder der hidtil har været de mest kendte fra Brønshøj, Utterslev og Husum før 1930.
Billedet oven over viser forretningen på hjørnet af Brønshøjholms Allé omkring 1930. Billedet under viser forretningens indre i 1924. På disken står tre nye bøger, der klart markerer, at det kun er nogle få år siden, 1. verdenskrig og den russiske revolution sluttede. “Intet nyt fra Vestfronten”, “Juli 14” og “Den røde Inkvisition”.
Den lave bazarbygning som også rummede en hel del andre butikker måtte lade livet for nogle år siden, hvor man i stedet opførte denne store ejendom med både butikker og boliger.
Så meget er sket i tidens løb på hjørnet af Frederikssundsvej og Brønshøjholms Allé.