Cirkus Arena kommer til Bellahøj med snart 60 år på bagen

artist4 – Traditionen tro starter Cirkus Arena sæsonen på Bellahøj med premiere på tirsdag.

Det er et fast forårstegn, at Cirkus Arena hvert år indleder en lang sæson – med turné over hele landet – på Bellahøj, nærmere bestemt hjørnet af Hulgårdsvej og Borups Allé. Og traditioner er til for at blive holdt. Så på tirsdag har det 59-årige cirkus stor premiere på årets forestilling.

Igen i år har man sammensat et spændende og underholdende program, som tæller alt lige fra dygtige artister og imponerende dyr til sjove klovne.

artist9

Men da det efterhånden gamle cirkus med årene har fået en sådan tilknytning til Bellahøj, så kigger 2700-netavisen lidt nærmere på historien bag. 

Cirkus Arena blev stiftet i 1955 af Arne “Berdino” Olsen (1914-1976). Arne Berdino stammede ikke fra en artistfamilie. Som ung var han i lære i et lædervarefirma. Men i 1930 stak han af med et lille dansk cirkus, Cirkus Alaska. Gennem de næste 25 år optrådte han og hans kone Lydia på markeder. I 1955 startede Arne Berdino Olsen Cirkus Arena sammen med kraftatleten Abdullah. Fra 1957 var Arne Berdino Olsen eneejer af cirkus Arena. Ejerskabet er i 2010 overgået til Benny Berdinos søn og svigerdatter Jackie og Laura Berdino, født Staaling.

arena2001a.gif (60543 bytes)

En af de gamle hyggelige cirkus lastbiler fotograferet på Hulgårdsvej

De første sæsoner bestod personalet af Arne Berdino Olsen selv, den stærke mand Abdullah og klovnen Larno (1900 -1990). Dyr havde man ingen af. Fra 1958 præsenterede Arena ponyer. Familien udgjorde stadig grundstammen blandt de optrædende: Arne Berdino var tryllekunstner, hans søn Benny (født 1946) jonglerede og hans datter Jytte optrådte i trapez og som linedanser. Da Benny Berdino i 1964 blev gift med Hanne Reinsch (født 1944), kom hun med i forestillingen og fremviste dresserede duer. Efterhånden som Benny og Hannes to børn Suzanne (født 1965) og Jackie (født 1969) voksede op, kom de også med: Susanne red skoleridt og fremviste balancenumre og Jackie præsenterede heste i frihedsdressur.

Da Arne Berdino døde i 1976, overtog hans søn Benny Berdino Cirkus Arena.

Det har utvivlsomt været Benny Berdinos drøm at blive nummer ét blandt de danske cirkusejere. Benny Berdino betragter selv Willy Moreno (1919-79), der med stor dygtighed drev cirkus Moreno fra 1948 til 1967, som et af sine forbilleder. Trods nogle sæsoner med økonomiske problemer (herunder en personlig konkurs for Benny Berdino efter 1987-sæsonen) er Cirkus Arena vokset i Benny Berdinos ejertid, og det er i dag Nordens største cirkus, der hvert år præsenterer et internationalt program i et telt med plads til ca. 1.800 tilskuere.

Det svenske Cirkus Skratt

Ud over at drive Cirkus Arena er Benny Berdino involveret i det svenske Cirkus Skratt (“Skratt” er det svenske ord for latter). Cirkus Skratt ejes af svenskeren Bo Rönnberg, som oprindelig var leder af et reklamebureau i Gøteborg. I efteråret 1982 stod Bo Rönnberg bag Cirkus Max Schumanns gæstespil i Sverige. I 1984, 1985 og 1986 bragte Bo Rönnberg Cirkus Arena til Sverige – Rönnberg lejede telt og udstyr af Benny Berdino, som også leverede en del af artisterne. I 1984 og 1985 brugte Arena navnet Cirkus Skogman under Sveriges-turneen. Siden 1986 har Bo Rønnberg brugt navnet Cirkus Skratt. Fra 1987-1993 samarbejdede Bo Rönnberg med Haddy Enoch fra Cirkus Dannebrog. Derefter gik entreprisen igen tilbage til Benny Berdino.

Medens det oprindeligt var Cirkus Arena og senere Cirkus Dannebrog, som optrådte i Sverige under Skratt-navnet, bruger Cirkus Skratt nu sit eget telt og udstyr, som Bo Rönnberg lejer af  Berdino-familien, der også sammensætter størstedelen af programmet. Det er fortsat Bo Rönnberg som har det fulde økonomiske ansvar for Cirkus Skratt. Oprindelig blev næsten alle forestillinger solgt til virksomheder m.v. Det har den økonomiske krise imidlertid lagt en dæmper på, og i 2013 har Skratt kun turneret i en ganske kort forårsperiode og en kort efterårsperiode.

Frem til 2007 producerede Benny Berdino hvert år i sommermånederne en cirkusforestilling i forlystelsesparken Bonbon-land. I den periode indstillede Cirkus Skratt turneen, og de fleste af Skratts artister var med i forestillingen i Bonbonlandland. I 2008 fik Bonbonland ny ejer, og parken bød ikke på flere cirkusforestillinger. I stedet sendte Benny Berdino Skratt-forestillingen, suppleret med enkelte andre artister, på turne i Norge under navnet Cirkus Arena. Økonomisk set blev turneen i Norge ikke nogen succes. Berdino-familien har tillige produceret forestillinger til Sommerland Syd samt til en række indkøbscentre, lige som en Arena-produceret forestilling adskillige gange har besøgt Færøerne. Et oktober-besøg i en række haller på Grønland er også en mangeårig tradition for Cirkus Arena.

Udenfor grænserne

Cirkus Arena har flere gange prøvet lykken uden for landets grænser. I 1986 turnerede de på Island, og i 1989 var de i Norge i et vist samarbejde med Viola Mundeling, som fra 1975 til 1981 havde drevet sit eget cirkus i Norge. I efteråret 2006 sluttede Cirkus Arena sæsonen med et besøg Holland, og som nævnt ovenfor var en Arena-enhed i Norge i 2008. 

I de senere år har familien Berdino udvidet forretningen til også at omfatte adskillige store telte, som lejes ud til festivaler m.v. forskellige steder i Europa samt til Cirkus Summarum og Zirkus Nemo. I 2004 købte de udstyret fra østrigske Cirkus Elfi Althoff-Jacobi. En del af udstyret beholdt de, men en meget stor del blev videresolgt. I 2008 købte de endvidere udstyr fra schweiziske Cirkus Salto Natale.

I 2005 gik Benny Berdino i gang med at udbygge vinterkvarteret i Årslev ved Slagelse til en temabaseret oplevelsespark, Cirkusland, som åbnede i 2006. Endnu er Cirkusland dog ikke helt blevet til tilskuermagnet, han havde håbet på.

artist11

Men tilbage til nutiden. Her ses klovneindslaget i årets forestilling. Ingen cirkus uden klovne – heldigvis ..