Vanløse Bio er også Brønshøjs og Husums biograf

 I gamle dage lå Brønshøjs hjemmebane i fodbold i Vanløse Idrætspark. Det blev der ændret på, da man lavede Tingbjerg Ground. Men der er stadig et tilknytnings forhold til nabobydelen, (hvad enten man kan li’ det eller ej), for efter at man i sin tid lukkede først Bella Bio og senere Husum Bio, så er Vanløse Bio faktisk også Brønshøjs og Husums biograf.

DSC_0247

Efter at have været lukket i knapt et par år, blomstrer Vanløse Bio i dag mere end nogensinde. Det er blevet et fantastisk populært og aktivt sted, som udover den store biografsal med plads til 238 personer også rummer Café Hollywood og den italienske Restaurant IL Padrino. 

Vi har bladet lidt i biografhistorien, og kigger man nærmere på den, så kunne bydelene engang godt bære at have en biograf hver. Det viser blandt andet de mange år, biograferne trods alt klarede sig. Men det skal da indrømmes, at når man kigger på Brønshøjs to tidligere lokale biografer, så vælter der en masse minder frem. Læs bare her …

Bella Bio med adresse på Frederikssundsvej 175 åbnede den 26. november 1936 med filmen “Den evige ild”. På det sted hvor Brønshøj Tivoli i sin tid lå, havde man opført en stor bygning, og den kom til at rumme den moderne biograf. Dermed blev Bella Bio afløser for den gamle biograf Brønshøj Teater. At her var tale om en stor biograf viser kapaciteten. Der var plads til ialt 874 personer.

IMG_0979

Hjørnet af Biobygningen i gamle dage set fra Frederikssundsvej lige før man krydsede torvet

Direktør for bioen var Oluf Hansen, en meget afholdt mand, som glædeligvis tit kunne melde udsolgt til danske film som f.eks. “Alarm” og “Mille, Marie og Mig”. Bella Bio var i mange år eneste biograf i området, men i 50’erne kom der konkurrence fra nyopførte biografer som Husum Bio og Islev Bio. I 1958 fik Bella Bio installeret CinemaScope, og dermed opnåede biografen samme standard som de to nye.

IMG_0982

Ja der ser unægtelig en del anderledes ud i dag, hvor SuperBrugsen har domicil på adressen

Bella Bio var en såkaldt reprisebiograf, men til trods for det havde man alligevel mange Danmarks-premierer på programmet. I 1966 fyldte Oluf Hansen 80 år, og ønskede ved den lejlighed, at slutte og gå på pension. Men da havde han også været med inden for filmbranchen siden 1912 !

Bygningen blev solgt til Privatbanken, og fra den kant havde man ingen planer om at køre biografen videre. Derfor sluttede eventyret omkring Bella Bio den 31. oktober 1966, hvor biografen kørte sin sidste forestilling. Den blev herefter bygget om til supermarked, som ligger i bydelen den dag i dag.

Husum Bio åbnede den 23. april 1955 i en nyopført stor ejendom på Frederikssundsvej 304. Det var den første helt nye biograf i København i en halv snes år. Premierefilmen var fra Filmmuseet – “Filmens Kavalkade gennem 50 år” med kommentarer fra selveste Gunnar Nu. Endvidere blev vist trailere fra MGM. Om aftenen vistes den første spillefilm “Lucky Day” med Doris Day i CinemaScope og 4-spors elektronisk magnetlyd.

husum-bio_07_241x215

Sådan så Husum Bios facade ud i gamle dage

Det store vendepunkt og ryk for Husum Bio kom i 1963, da den 30-årige Frederik Sundram blev ansat som inspektør. Den tidligere regnskabschef i Palladium Films udlejning ændrede Husum Bio fra at være en mere eller mindre ligegyldig forstadsbiograf til en københavnsk premiebiograf med en af byens bedste belægningsprocenter. Sundram var født i Madras i Indien som søn af en dansk missionær. Han blev i Husum Bio indtil 1971 for at hellige sig jobbet som direktør for Palladium, som han fik et par år før.

IMG_0986

Og sådan ser der ud i dag, hvor Kondigrafen har indtaget den gamle bio og lavet fitnesscenter 

I 1984 blev biografen solgt til Nordisk Film, hvor Sundram selv var blevet direktør. Tre år senere – i januar 1987 blev den fremadstræbende og håbefulde unge Jan Boye Thomsen leder af Husum Bio. Boye  Han fik opbygget en meget hyggelig atmosfære med blandt andet en gammel kinomaskine i foyeren. 

Men Husum Bio måtte give op og lukkede på grund af tabsgivende drift. Sidste spilledag var søndag den 30. april 1989. Det store biograflokale stod derefter i en årrække ubenyttet hen, indtil “Kondigrafen” åbnede. Biografen blev ombygget til fitnesscenter, og det ligger på adressen den dag i dag.

DSC_0250

Konklusionen på vores lille historie er, at vil man en tur i biografen og bor i Brønshøj-Husum, så tager det ikke lang tid at komme til Vanløse. Enten med eget køretøj eller offentlige transportmidler. Og så skal man huske på, at man kan slå flere fluer med ét smæk. Den italienske restaurant er fortræffelig, ligesom caféen oven over byder på mange forfriskninger. 

Er man i den uheldige situation, at man er for sent ude og f.eks. ikke har bestilt selskabslokaler til jubilæet, konfirmationen, brylluppet eller fødselsdagen, så kan restauranten også klare det problem. Endda med en imponerende stor kapacitet. Det er bare at slå på tråden og få en aftale.