Dengang Brønshøj var en sjællandsk landsby (16): Børneinstitutioner

I 1923 overtog Brønshøj Menighedsråd “Gemmet”, der sidste år kunne fejre 100 års jubilæum.

Vor lokale forfatter Paul Moes skrev i 1949 bogen “Det gamle Brønshøj – og det nye”, og som fortæller historien om bydelen, som den var engang, og som den endte med at blive. Det er meget interessant stof, som vi på netavisen agter at bringe videre. Vi ved jo, at læserne er glade for historier om det gamle Brønshøj, hvilket helt klart kan ses på besøgstallene. Paul Moes boede i en lejlighed på Brønshøj Torv i den ejendom, hvor Lån & Spar ligger i dag. Man skal være opmærksom på, at bogen som nævnt er skrevet for 75 år siden, og at tiden efter ikke er med.

16. afsnit: Børneinstitutioner

På samme måde som det gik med skolernes pladsforhold, gik det Brønshøjdistriktets børnehaver og fritidshjem. Årene havde ført med sig, at der også stadig oprettedes flere institutioner af denne kategori. Den moderne børneforsorg blev, som tiden gik et mere og mere nødvendigt led i udviklingen overfor Brønshøjs voldsomme vækst. Ligesom meget af det øvrige nye tiden bragte med sig, står også børneinstitutionerne i den skarpeste kontrast til de forhold, der i gammel tid havde været naturlige. Nu lader man ikke længere børn dø af sult, men langt ind i det 18. århundrede hændte det adskillige gange, at man i Brønshøj fandt forældreløse børn på 14-15 år liggende døde eller døende på grund af sult. Forældreløse børn som slægtninge ikke kunne eller ville tage sig af, blev normalt anbragt på optagelseshjem og derefter ofte fra deres 14. år overladt til sig selv at skaffe sig føden. Og mange kunne ikke slå sig igennem. I Brønshøj-præsternes gamle optegnelser nævnes i flere tilfælde, hvorledes præsten har måttet begrave sådanne børn. Overfor dette har tiden virkelig bragt noget godt, selvom man måske på andre punkter har grund til at begræde, at den gamle tid er forbi.

Brønshøj har en halv snes børnehaveinstitutioner. Allerede i 1870 oprettedes Brønshøj Asyl i lejede lokaler. Senere skænkede fru Anine Lütken et hus, hvor asylet videreførtes. I 1923 overtog Brønshøj Menighedsråd stedet, der blev indrettet til børnehave, indtil det lykkedes at få opført en moderne ejendom i “Gemmet”. Det første asyl rummede 20 børn, nu er der plads til cirka 1000 i bydelens 10 moderne børnehaver.