Snart udkommer Brønshøj-bogen "Da pigtråden fængede og hvepsene stak"

Grundlovsdag torsdag den 5. juni udkommer en sprit ny bog om Brønshøj. Den er skrevet af forfatteren- og journalisten Arne Lybeck og består af flere erindringer fra forskellige personer, som har boet i og oplevet bydelen for mange år siden.

I bogen vil der være behørig omtale af såvel Bella Bio, Bellahøjhusene, de første pigtrådsorkestre, Tomsgaardvejens Brandstation, Glemmer I, så husker vi ? – Gamle dyder lever i bedste velgående og meget mere.

Titlen på bogen er  “Da pigtråden fængede og hvepsene stak – en Brønshøj bog 2014” – og den bliver i formatet 17×24…80 sider og i 4-farvet tryk.

10365796_10203838508912185_440223066080733186_n

2700-netavisen har fået lov til at bringe nogle afsnit fra bogen som en lille appetitvækker. Vi lægger ud med en historie skrevet af Jan Høgh, da han som dreng mødte sit store idol Ebbe Jepsen fra Brønshøjs divisionshold. Men først lidt om Jan Høgh ..

Jan_ksp

Han er It grafisk -faglærer på Glostrup Albertslund Produktionshøjskole på 13. år. 
Født i 1950  – og opvokset på Vanløse Alle tæt op ad grænsen til Brønshøj.
Har været beskæftiget med musik og levet af det fra 1964 – 2000. Udøvende med base i bla. Adventkirkens Ungdomsgård og Borup Ungdomsklub på Bellahøj. Siden pladeforretninger – bla. FONA på Strøget, og Bristol Music Center samme sted. Vendte tilbage som butikschef for Danmarks største pladeforretning “MEGAHERTz” på Strøget i perioden 1989-1993.
Har haft mange koblinger til Brønshøj igennem årerne:
Bademester på Bellahøj Badet 1977 – 1980
Formand for FU Badminton og håndbold i Bellahøjhallen 1977-1993
Stifter af Bellahøj Badmintonklub (samme sted) 1993
Holdleder for IF Stadions 1.hold 1992
Spillet håndbold i Boldklubben Kammeraterne 1987-2000

 

Mit møde med “konditoren” Ebbe Jepsen fra Brønshøj 

Af Jan Høgh

Brønshøjbog 1

Ebbe Jepsen – fik sit kælenavn “konditoren” på grund af sit beskæftigelse i det daglige ..

Jeg boede på Vanløse alle, ikke så langt fra Brønshøj, i en bebyggelse med masser af unger i alle aldre. Selvom jeg var den yngste i flokken lykkedes det altid de andre at stille mig forrest, og det var også tilfældet den lørdag formiddag i 1957. De andre børn der var godt et par år ældre var på autografjagt og havde fundet ud af, at lige rundt om hjørnet på Åbakkevej boede fodboldspilleren Ebbe Jepsen fra Brønshøj Boldklub i en lille stuelejlighed med altan ud mod vejen, og han var hjemme i dag for ham og hans kone sad sammen med et par venner ude på altanen.

Syv år gammel, mere nysgerrig end modig, lykkedes det de ældre kammerater at overtale mig til at ringe på og spørge om autografer. Udstyret med en bunke autografbøger fik jeg mig manet op til at ringe på døren, og det næste der sker står stadig som et skarpt farvebillede på min hukommelse den dag i dag.

Det var Ebbe Jepsen selv der åbnede døren, og venligt og smilende inviterede han mig indenfor. Jeg blev bænket på den lille altan med en sodavand og lidt kage, og fik vist også vinket en gang eller to til alle kammeraterne, der stod ovre ved ismejeriet og kunne se derover. Den gode ven Ebbe havde på besøg, var en ligeså kendt holdkammerat, John Bengtsson, så jeg vendte stolt tilbage tilbage med to autografer i stedet for en, og en stor oplevelse rigere.

Se jeg vidste rent faktisk intet om fodbold på det tidspunkt, men efter besøget hos  Ebbe Jepsen skulle jeg søndag formiddag med de andre drenge ned og se Brønshøj spille i Vanløse Idrætspark. Kammeraterne kørte på cykel, men jeg måtte gå derned, så i god tid begyndte jeg turen ned af Vanløse alle. Pludselig stopper en cykel ved siden af mig. Det er Ebbe Jepsen der spørger om jeg skal med til fodbold. Jeg får fremstammet et ja, og øjeblikket efter sidder jeg på stangen af hans cykel på vej til stadion. Her låner han mig sit divisionskort så jeg kan komme gratis ind.

Brønshøjbog 2

Det blev starten på en dejlig tradition, som faktisk holdt indtil Brønshøj rykkede op i 1. division, og derfor spillede sine kampe i Idrætsparken. Hver gang Brønshøj spillede hjemme i Vanløse, så blev jeg taget op på cyklen af Ebbe, var med i omklædningsrummet, fulgte holdets opvarmning og gik ind på stadion sammen med spillerne. Efter kampene fulgtes jeg med holdet tilbage til omklædningsrummet, og her tog jeg deres støvler og rengjorde dem udenfor, og fik en sodavand og lidt ”drengehørm” bagefter. Det var her jeg fik nye ”søndagsvenner” som hed Per Aunvig, Villy Kragh, Mogens Machon, Benny Lohse, Erik Nielsen, Viggo Bengtsson, John Bengtsson, Ove Andersen, Henrik Klint Petersen, Jørgen Petersen. Jo, det var tider…!

En del af Brønshøjs spillere, blandt andet Mogens Machon, Benny Lohse, Erik Nielsen og Ebbe Jepsen spillede i de år kampe på det danske B-landshold. I forbindelse med en kamp i Holland kom Ebbe over og spurgte mine forældre, om de ikke måtte tage mig med som maskot. Min far og mor sagde ja, men der satte jeg grænsen. Jeg var på det tidspunkt i mit liv så kræsen med mad, så det turde jeg slet ikke. Lidt ærgerligt når man tænker tilbage på det.

Brønshøj rykkede op i 1. division og spillede der i 1962-64. Ebbe Jepsen var med i den første sæson, men gled langsomt ud af truppen efter 10-11 gode år på klubbens førstehold. Jeg spillede selv i Brønshøj på Rådvadsvej som lilleput- og drengespiller i samme periode.

Ebbe stoppede fodboldkarrieren men var dog fodbolddommer i KBU en del år – og kastede al sin energi i sit job som konditor. I det fag var han også helt speciel. Som mangeårig chefkonditor for det legendariske ”La Glace” i Schoubogade ved Strøget i København. Bla. som leverandør til flere kongelige begivenheder og diplommodtager fra Det Danske Gastronomiske Akademi i 1975.

Jeg havde butik på Strøget i årene 1989-1993 og mødte ved flere lejligheder Ebbe Jepsen når vi fulgtes lidt ned af Strøget og fik snakket fodbold, vind og vejr. Han er et utrolig venligt og rart menneske, og har haft en utrolig betydende plads i mit liv og min opvækst, og for det vil jeg altid være ham taknemmelig.