Støtteforeningen Kontaktens Venner har lige fejret sin første fødselsdag

Haven er et fristed

I den vestlige del af Tingbjerg er kolonihaverne. Her har Støtteforeningen Kontaktens Venner en have, hvor psykisk sårbare mennesker mødes, hygger sig og hjælper hinanden. Foreningen har netop fejret sin første fødselsdag.

Kontaktens venner GRY ABRAHAMSENFødselsdagen blev fejret med vaskeægte kolonihave råhygge

Et par prægtige gule og røde tulipaner strækker sig, liljekonvallerne putter sig i det høje græs, og nabohavens storblomstrende frugttræ tiltrækker sig opmærksomhed. På bordene er masser af kaffe og lunt, duftende hjemmebag. Nye fødselsdagsgæster hilses velkommen i en stabil strøm og sætter sig, hvor der er plads.

Støtteforeningen Kontaktens Venner har inviteret til fødselsdag, fordi foreningen gerne vil gøre opmærksom på sig selv. I foreningen er de blevet klar over, at det tiltrækker mennesker, når foreningen laver noget særligt. Samtidig er det en festlig begivenhed for medlemmerne. 

Haven er omdrejningspunkt

Egentlig var det samværs- og aktivitetstilbuddet Kontakten på Lille Torv, der havde haven. Men huset på grunden brændte ned, og det blev skiftetid. En gruppe af Kontaktens brugere greb chancen og lejede grunden, og de tog initiativ til at søge penge til at bygge et nyt hus og bestemte sig for at etablere en forening til at drive haven.

– Foreningen er for psykisk sårbare. Vi har brug for et fristed, og det har vi fået i haven. Haven er vores eget sted, og vi står selv for det. Den har givet os et ståsted, fortæller formand Susanne Ingerslev og kasserer Christina Andersen.

I sensommeren 2012 var huset indkøbt. Et fint træhus, der skulle samles efter opskrift. Bagefter malede de det svenskrødt. I sommer tog foreningen huset og haven i brug og mødtes med hinanden efter aftale. Siden har Susanne Ingerslev, Christina Andersen og de øvrige bestyrelsesmedlemmer i foreningen arbejdet videre med at få formalia i foreningen på plads og med idéer og tanker.

Foreningen har benyttet sig af tilbuddet om foreningsvejledning i Beboercentrum til at konkretisere, hvad de vil med deres forening, og hvad man kan med en forening. – Vi fik det ned på jorden og lagde en plan. Der skal betales husleje og forsikring og oprettes en foreningskonto – og så skal vi måske have nogle flere medlemmer, fortæller Susanne Ingerslev videre.

Det giver så meget

– Det er rart at være med i foreningen. Vi hjælper andre mennesker, og vi hjælper også os selv, og vi støtter hinanden i at hygge os og have det godt. At man kan få det godt med forskellige psykiske diagnoser, tilføjer Susanne Ingerslev.

Christina Andersen supplerer: – Jeg er blevet meget gladere. Vi er førtidspensionister. Men nu har jeg et ansvar, jeg skal leve op til. Det giver os noget. Vi giver noget og giver noget tilbage.

I bestyrelsen har de brugt masser af tid på foreningen i opstartsfasen. – Vi skaber en have og har skulle tale en masse igennem, siger Susanne Ingerslev. Christina Andersen og hun nævner i flæng etablering af et redskabsskur, en terrasse foran huset, faste åbningsdage, hjemmebagt kage hver uge, indkøb af udendørs spil, grillaftener, museumsture, en hjemmeside og opsparing til fælles rejser som større og mindre idéer, som foreningen lige nu overvejer eller arbejder med at konkretise og iværksætte.

Nogle af idéerne vil de i foreningen søge penge til. – Hvis vi viser initiativ, er det nemmere, tror vi, at få penge til mere. Så vi skal være aktive, slår Susanne Ingerslev fast. Foreningen har netop fået bevilget 4.000 kroner til fødselsdagsfesten, Sankt Hans i juni og grillaftener hen over sommeren. Pengene er fra Bydelspuljen, som Brønshøj-Husum Lokaludvalg administrerer.  

Det vigtige frirum

Tilbage i haven kommer der nye forsyninger af kaffe. Det er medarbejdere fra Kontakten, der har brygget ekstra, og kommer for at ønske tillykke til foreningen.

– Haven er blevet et rart sted, som nye brugere af Kontakten og andre også er velkomne til at komme i og få en billig kop kaffe og lidt sol, siger Susanne Ingerslev og Christina Andersen.

Andre gæster kommer med blomster og planter til haven. Nogle bliver for en kort bemærkning, andre bliver hængende. På et tidspunkt går solen bag en sky, og det er tid for en regnbyge. Da bliver tæpperne hentet frem, og gæsterne kryber sammen. Men fødselsdagen i det grønne, den fortsætter.

Om Støtteforeningen Kontaktens Venner

Det koster 200 kr. om året at være medlem. Man får fri adgang til haven og foreningens aktiviteter. Vil man vide mere om foreningen, kan man kontakte formand Susanne Ingerslev på telefon 5318 1253.

Om Kontakten på Lille Torv

Københavns Kommunes socialpsykiatriske tilbud Kontakten på Ruten 6E-F retter sig til den, der har brug for en hyggelig snak eller en personlig samtale. Alle er velkomne, og det er gratis at komme i Kontakten og benytte stedets faciliteter. Se mere på Kontaktens hjemmeside kontaktentingbjerg.dk.

Gry Abrahamsen