Efter 117 år som papiravis stopper Brønshøj-Husum Avis, men fortsætter som netavis
For første gang siden 1907 vil Brønshøj-Husum Avis ikke udkomme som fysisk papiravis. Avisen stopper kort før nytår, og der er næppe tvivl om, at det sker på grund af de dårlige tider for den slags lokalaviser. Internettet sluger mere og mere og dermed mister vi endnu engang noget, som vi bare føler altid har været der. Brønshøj-Husum Avis var faktisk en af landets ældste lokalaviser.
Da Brønshøj-Husum Avis lå på Husum Torv.
Det er faktisk lidt historieskrivning det her, og mange har gennem det sidste par år fornemmet, at det ville gå sådan. ?
Den gamle avis har ellers klaret sig gennem stort set alle kriser gennem tiden, og vartegnet “den standhaftige tinsoldat” var i mange år avisens logo.
Mange i bydelene vil sikkert – (og med god grund) – begræde, at tingene har udviklet sig således, Men man er også nødt til at se rationelt på det. Siden krisen kom for 15-16 år siden har alle lokalaviser haft det svært. Derfor har man måttet indrette sig efter forholdene.
Men alligevel er det en mærkelig fornemmelse.
De seneste godt 60 år
Vi har kigget lidt i historiebogen omkring Brønshøj-Husum Avis – men kun godt 60 år tilbage, da det først og fremmest er den tid, vi har mest kendskab til.
I starten af tresserne lå avisen på Haabets Alle 1, 2 sal til højre. Dengang med Jørgen Drachmann som ansvarshavende redaktør. En fin mand – som med sikker hånd styrede avisen.
Haabets Alle 1 Tuxensvej 1
Imidlertid blev forholdene for trange på et tidspunkt, og så flyttede man hen på en vej tæt på, Tuxensvej, hvor man rykkede ind i det hvide hus i nummer 1. På det tidspunkt var Gunnar Knudsen blevet ansat på avisen, og han blev senere medejer og kompagnon sammen med Jørgen Drachmann, da der skete ændringer i ejerskabet.
Det blev til endnu en flytning i halvfjerdserne – til Holcks Plads 9, hvor avisen rykkede ind i stueetagen. Her lå man til 1982, indtil Brønshøj-Husum Avis fusionerede med bydelens anden avis – Husumbladet. På det tidspunkt var avisen inde i en svær krise, da netop Husumbladet havde overtaget styringen i bydelene.
Holcks Plads 9 Islevhusvej 32-34
Dermed opstod et nyt makkerskab – Gunnar Knudsen og Gordon Gelbek. I mellemtiden var Jørgen Drachmann stoppet, og hans aktier havde Gunnar Knudsen købt. Så før fusionen stod han som ejer af Brønshøj-Husum Avis – (under navnet Gunnar Knudsens Forlag). Nu opstod så selskabet – Brønshøj-Husum Avis A/S. Rollerne blev fordelt på den måde, at Gunnar Knudsen blev ansvarshavende redaktør, mens Gordon Gelbek blev administrerende direktør. De efterfølgende år havde avisen virkelig en af sine store glansperioder.
Desværre nåede Gordon Gelbek ikke at opleve succesen ret længe. Han døde i 1986 – og dermed overtog Gunnar Knudsen avisen helt. Det varede i flere år. Helt frem til 1995, hvor undertegnede købte Brønshøj-Husum Avis og blev ny udgiver.
Fra Islevhusvej 32 rykkede avisen et par år efter ind i Husum Biblioteks gamle lokaler på Frederikssundsvej 322 A, 1. sal – midt på Husum Torv, som var blevet totalt renoveret.
Frederikssundsvej 322 A 1.sal – Husum Torv Søborg Hovedgade 119, 4. sal Søborg
Samtidig fik Brønshøj-Husum Avis sit eget sætteri Sats & Tryk på adressen, og som sådan kørte tingene med succes frem til 2008. Her dukkede Dansk Avistryk op med et fornuftigt tilbud på at købe den gamle avis. Der fra kender de fleste sikkert resten af historien. Undertegnede fortsatte som ansvarshavende redaktør i de efterfølgende fem år.
Men alting har en ende, og den 30. september 2013 havde undertegnede sidste arbejdsdag på den gamle avis.
Epilog
Brønshøj-Husum er et utroligt område med en befolkning, der elsker deres bydele. Ikke mange andre steder finder man så mange lokalpatrioter. Derfor vil flere – måske specielt de lidt ældre – savne at få den lokale avis hver uge. Det er slut nu.
Brønshøj-Husum Avis forsvinder imidlertid ikke helt ud af billedet. Man går over og bliver en netavis – akkurat som 2700-netavisen, der nu kører på 12. årgang. Det sker i starten af 2025 !
Et lokalt historisk kapitel er dermed slut efter 117 år.
Flemming Antony