Netavisens nye serie "Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm" starter i dag

I anledning af at Sporvejshistorisk Selskab – foreningen bag Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm – i 2015 fejrer 50-års jubilæum, kommer dette års billedserie – som starter i dag – til at handle om Sporvejsmuseets vogne. 2700-netavisen har også indgået aftale om at udlodde fribilletter til den nye sæson på Skjoldenæsholm. Men hvordan startede det hele egentlig ?

De seks stiftere af foreningen, John Lundgren, Villy Christensen, Jørgen Halvorsen, Ole Iskov, Thorkild Ring Hansen og Leif Bang slog allerede i deres indbydelse til det stiftende møde til lyd for anskaffelse af sporvogne.

Det stiftende møde fandt sted den 8. februar 1965 i Nyborggade på Østerbro, og allerede inden året var omme, havde foreningen anskaffet de tre første sporvogne fra Københavns Sporveje.

Sporvejshistorisk Selskab får et tilbud på KS 437 allerede den 4. juni 1965, men det er sin sag at skaffe flere tusinde kroner, selvom det er de glade tressere. Foreningens medlem nr. 74, Jan Walter, har dog været en sparsommelig mand, og er i stand til at forstrække foreningen med 4.000 kroner, (hvilket var langt mere værd dengang), således at man i september samme år kan overtage ikke bare en – men tre vogne fra Københavns Sporveje.

                                                               2015-02-16_A

Søndag den 20. juni 1965 tager Sporvejshistorisk Selskab på den første udflugt – selvfølgelig med 437 som motorvogn.

Et billede fra turen har fået lov til at pryde forsiden på det første nummer af medlemsbladet Bytrafik fra i år. 

         2015-02-16_B

KS 437 kørte på Linje 9 i den sidste tid inden udrangeringen og overdragelsen til Sporvejshistorisk Selskab i september 1965. Her kører den i sit eget sporareal på Jagtvej tæt ved Poul Henningsens Plads, der dengang hed Lille Vibenhus.

K 437 kunne også opleves på Falkoner Allé, når den kørte på Linje 8 og var på remisetur til eller fra Allégade Remise. Her ses den i krydset Pile Allé/Falkoner Allé/Smallegade/Gl. Kongevej.

        2015-02-16_C                                            

Den kom så ind på sin normale rute via Hornbækgade og Borups Allé.

437 har efterhånden været beskiltet som alle linjer på Sporvejsmuseet. I sæson 2014 var det som Linje 16, og så vil det vise sig, hvilket nummer den får i år.

         2015-02-16_D

Billederne i denne artikel er taget af: Torben Liebst, Per Bech Petersen, Carl Nielsen og John B. Nielsen.