Mohammeds fritidsjob har givet ham erfaring med arbejdslivet
Lars Egedal Henriksson er boligsocial medarbejder og driver Værkstedet for Tingbjerg Forum, som er center for den boligsociale indsats i Tingbjerg. Her kan områdets unge skrue, male, vise andre hvordan man lapper en cykel eller hjælpe til ved events som f.eks. Tingbjerg Challenge.
Det er en årlig tilbagevendende event for beboerne i området, hvor der blandt andet bliver spillet banko, danset og dystet i triatlon og sæbekasseløb, de unge kommer af mange grunde. De mangler noget at lave, et sted at være om eftermiddagen, eller de har gang i et projekt.
Der er også mulighed for at blive fritidsjobber. I foråret fik Muhammed Yousef f.eks. en kontakt til Lars Egedal Henriksson, og det førte til, at han blev ansat på en halvårlig kontrakt.
Om jobbet siger Mohammed, at det har været spændende og hyggeligt. Men det primære er, at det har forberedt ham til at finde en retning, når han afslutter 9. klasse næste år, forklarer han.
Et skub i den rigtige retning
– Det har givet mig erfaring med arbejdslivet – og med voksenlivet. Den håndværksmæssige erfaring kan jeg bruge, når jeg skal læse til ingeniør eller arkitekt. Lige nu overvejer jeg, om jeg skal i almindeligt gymnasium eller tage en EUX. Jeg er klog i skolen, og har et højt snit, siger Muhammed.
Det er hans ide, at vennen Ali Hamza, som er 16 år, skal tage over, når fritidsjobbet er ledigt. Og for Ali Hamza er jobbet et skub i den rigtige retning. Han synes ikke, at han er ”så klog i skolen”, og han vil gerne bruge hænderne, når han er færdig med folkeskolen. Drømmen er at tage en HF og så gå i lære som tømrer
– Lars lærer os, hvordan tingene skal laves og hvordan vi håndterer værktøjet. For eksempel hvordan du bruger en skruemaskine og et vaterpas, hvis du skal sætte en knagerække – lige – op, forklarer han.
Fakta om Værkstedet
Projektet med at tilbyde fritidsjob til to-tre unge i et halvt år ad gangen løber frem til sommer 2019. Tilbuddet skal motivere unge til at tage en uddannelse og er i øvrigt med til at øge deres chancer for at finde beskæftigelse på arbejdsmarkedet senere i livet.
En ny undersøgelse viser, at unge med fritidsjob afslutter folkeskolen med et højere karaktergennemsnit og efterfølgende kommer hurtigere igennem deres ungdomsuddannelse eller gymnasiet www.cfbu.dk/
Fotos: fsb