Vores lille fuglekonge - Danmarks mindste - er Ugens Fugl i netavisen
Lige nu her i oktober måned er der gode muligheder for at møde Danmarks mindste fugl fuglekongen. Der er særligt mange fuglekonger i øjeblikket, fordi fugle fra resten af Skandinavien er på gennemtræk eller vælger overvintrer her.
tekst & foto: Christian Christensen
(Alle fuglebilleder i denne historie er taget af Michael Bendt)
Den vejer kun 6-7 gram, er meget lille og godt kamufleret med sin armygrønne fjerdragt. Stemmen er et meget fint siiie, siiie, siee – det har så høj en frekvens, at en del mennesker slet ikke kan høre det.
Fuglekongerne kan opleves hele året og kan især ses på kirkegårde og i parker, hvor der findes nåletræer. De ses tit i småflokke sammen med blåmejser og er på grund af deres livlige adfærd svære at få set mere end et par sekunder af gangen. Selvom fuglekongerne er insektædere, bliver de her i landet vinteren over. Næsten alle andre insektædere trækker ellers til Sydeuropa og Afrika om vinteren.
Fuglekongen har nemlig specialiseret i at finde bladlus, edderkopper og pupper på undersiden af stedsegrønne blade og dybt i nålene på gran og fyrretræer. Grunden til at den hedder fuglekonge skal findes i, at den har en gylden stribe oven på hovedet som en slags kongekrone. Men der ligger vel også noget typisk dansk i, at kalde det mindste vi har for noget storladent.
Mange vil kende den gamle vandrehistorie om, at fuglekongen i tidernes morgen vandt over alle fugle ved være den fugl, der kunne flyve højest. Den snød alle andre ved at skjule sig i kongeørnens hovedfjer, og netop som kongeørnen var aller højest oppe, lettede fuglekongen og tog et par meter ekstra. På den måde fik den tildelt sin gyldne krone af den kloge ugle, som den har båret siden. Denne lille historie har selvfølgelig intet på sig, men viser, at fuglekongen har en særlig plads i vores bevidsthed. Fuglekongen er udbredt over hele Danmark og er ikke en truet art. Dens værste fjende er lange hårde vintre, der gør et betydeligt indhug i bestanden, men efter et par år kommer den tilbage til det gamle antal.