Et bademiljø i toppen af Brønshøj Vandtårn - ideen lever fortsat !
Et bademiljø i toppen af Brønshøj Vandtårn – er det en fuldstændig vanvittig idé – eller er det en genial tanke ?
Sådan skrev vi for godt et par år siden i netavisen – og selvom der har været forholdsvis stille omkring projektet siden af forskellige årsager, så lever det fortsat. Nu er der nyt fra den front, og med det følger en opfordring til de læsere, der kunne tænke sig at være med i det. Læs bare her ..
– Selve projektet Delte Vande har holdt pause det seneste år, primært for mit eget vedkommende pga. sygdom i familien, fortæller Rune Brink til netavisen, – men også fordi gruppen der har arbejdet med projektet ikke har været samlet. Men vi drømmer stadig om idéen.
Heldigvis har Lawrence Ebelle fra foreningen Brønshøj Vandtårn taget initiativ til, at vi skal vise vores idé om vand i tårnet under Unesco’s World Capital of Architecture eller “Copenhagen in common” i 2023, som København er vært til. Delte Vande er kommet med på det officielle program med en 2 ugers udstilling i vandtårnet den 5.-18. Juni. Vi vil være at finde her senere på året. https://copenhagenincommon.kk.dk/program?language=da
Derfor er vi nu på banen igen, da vi gerne vil samle kræfterne om idéen, både for at udvide gruppen og for at finde frivillige som har lyst til at hjælpe med opbygning af udstillingen.
Så lad det være en opfordring til at bruge sommeren på at tænke over, om man har lyst til at være med i projektet, vi skriver ud igen i starten af August med indkaldelse til det første møde, slutter Rune Brink.
Dette skrev vi om projektet i maj måned 2020..
Et bademiljø i toppen af Brønshøj Vandtårn – er det en fuldstændig vanvittig idé – eller er det en genial tanke ?
Sådan vil de fleste nok tænke, når de hører om den ide, en gruppe lokale borgere i Brønshøj har fået. Vi gjorde i hvert fald på netavisen. Så vi kontaktede manden bag ideen, Rune Brink, for at høre nærmere, om der virkelig lå noget seriøst i det. Og ærlig talt efter den snak vi havde med ham, så hælder vi mere til det geniale fremfor det vanvittige. Men døm selv.
Det var nærliggende at starte med at spørge, hvordan i alverden man kan få den ide.
– Gennem mit arbejde de seneste år med genåbning af tårnets nederste del som kulturhus, har jeg haft lejlighed til at bevæge mig en del rundt i tårnets top, fortæller Rune Brink.
– Her stod det mig klart, at det ville blive meget svært at udnytte tårnets gamle drikkevandstanke, hvis fredningen ikke tillader nedrivning af vægge, etablering af vinduer etc., og derfor blev det hurtigt nærliggende at tænke i at bevare det som vandmiljø. Derudover står tårnet med sin arkitektur og berømmelse som et flot symbol på vandet på mange måder, og derfor var det oplagt også at tænke Delte Vande som et formidlings, oplevelses og læringsmiljø om vand og miljø og ikke bare et sted, hvor man har det lækkert.
Rune Brink – det fortjener at blive prøvet ..
Foto: Anders Børup
Mange vil jo tro, man må være vanvittig bare at få tanken. Er det virkelig helt seriøst ?
– Da Delte Vande i første omgang officielt stiller spørgsmålet “Kan man bade i Brønshøj Vandtårn” så ja.
Vi vil gerne sætte en undersøgelse i gang. Der er jo ikke så langt til nærmeste svømmehal, men til gengæld er der en del kilometer til nærmeste mere naturlige og organiske badeoplevelse, og det håber vi at man kan få i vandtårnet. Både pga. tårnets arkitektur og ved at skabe en badesø i stedet for et klor-bassin. Derudover vægter vi den arkitektoniske og poetiske oplevelse af at besøge tårnets top højt, det mener vi går godt i spænd med oplevelser i vand.
Er I gået videre med det – og i så fald til hvem ?
– Indtil videre har vi haft besøg af Polyplan som laver badesøer i det meste af verden, også i Danmark. De har sagt god for, at det teknisk kan lade sig gøre, også til en overkommenlig pris. Derudover havde vi sidste år samtaler med et par fonde, disse kontakter genoptager vi nu.
Har I haft arkitekter på, som kan se noget i projektet ?
– Det er drømmen, at arkitekter med godt kendskab til tårnet kan være med. Varming Tegnestue har hørt om ideen og kan godt forstå os, men mere dialog har vi ikke haft endnu, først skal der et par ting på plads.
Det lyder jo ikke helt billigt, har I et nogenlunde bud på prisen ?
– Nej vi har p.t. kun fået tilbud på selve badedelen, forbedring af adgangsforholdene op til tårnets top vil nok også koste el del. Men i første omgang vil vi gerne regne på selve driften for at finde ud af, om det overhovedet kan løbe rundt, og gerne frivilligt og borgerdrevet.
Hvis flere nu tror, her er tale om et kæmpe indgreb i en fredet bygning, hvad siger I så ?
– Vores drøm er at lave en sø, ikke en klassisk svømmehal. Det vil sige de indgreb, vi håber på skal holde sig til det absolut nødvendige, og faciliteter som omklædning og sauna vil være f.eks. træstrukturer og rum, som opstilles i den ydre vandtank. På denne måde får vi et råt men charmerende projekt, som evt. også kan eksistere midlertidigt, hvis man engang finder ud af, at en anden anvendelse vil være bedre. Men adgangsforholdene til toppen skal jo altid forbedres, uanset om vi bowler eller bader deroppe.
Derudover skal det nævnes, at tankene allerede har en række ovenlys vinduer i form af lemme, som vi har fået lov til at åbne, og de giver en del dagslys ned i tankene.
Bor du selv i bydelen, og i så fald – hvor længe har vandtårnet interesseret dig ?
– Ja jeg bor lige overfor vandtårnet, og har arbejdet med tårnet siden 2017.
Hvor stor opmærksomhed tror I, et sådan arrangement vil vække ?
Forhåbentligt en del, når man ser ventelisterne på byens øvrige vinterbadeklubber for eksempel. Dog ønsker vi ikke at lave en lukket klub, så tiden vil vise om vi bliver overrendt eller underkendt.
– Tænker I på turister udefra eller udelukkende på den lokale befolkning ?
Der vil jo blive flere attraktioner i tårnet, når man åbner tårnets top, med musik og kunst nede, cafe på tekniketagen og badning i tankene, samt udsigt på toppen så vil der jo være potentiale for at tiltrække en del. Som nabo har jeg svært ved at vurdere, hvordan det vil fungere i området. Når vi har haft travlt i udstillingerne, f.eks. til Bjerget sidst efterår kom der ca. 120 gæster om dagen, og det har fungeret fint. Overraskende få kommer i bil så der har ikke været problemer med f.eks. p-pladser, som der jo ellers bliver talt meget om. Vi ønsker også at tårnets oplevelser skal have et fokus på miljø, så vi kan jo sige til folk, de skal tage cyklen op ad bakken herop. Men ja det er jo en unik oplevelse, så der er jo risiko for, at det vil hive flere turister til området. Men det vil bydelens butikker og cafeer vel være glade for.
Synes I vandtårnet bruges nok, når man tænker på de muligheder, det har ?
– Nu arbejder jeg jo selv med arrangementerne i tårnet, og jeg får simpelthen så mange henvendelser fra folk, der gerne vil lave aktiviteter i tårnet. Vi havde lagt et flot program for foråret, som desværre blev aflyst. Men jeg synes vi prøver at åbne det for så mange som muligt.
Hvor langt vil I gå, før I opgiver projektet ?
Vi gik i gang med projektet, fordi det føltes som en god og enkel ide. Hvis det bliver for dyrt eller besværligt, er det jo ikke den rigtige ide, så det giver vist sig selv.
Hvor længe har det været undervejs, fra den første tanke opstod ?
– Ca. 2 år.
Skulle I få medvind hele vejen, hvor lang tid vil man så cirka være om at lave byggeriet og indretningen ?
– Den nuværende tidsplan siger 2023, men vi blev lidt forsinkede med lanceringen og pga. Corona, så nu tror jeg mere på 2024 eller 25, men det kommer jo an på så meget.
Kan blive historisk
Sådan sluttede vores snak med Rune Brink, og vi kan i alle tilfælde konkludere, at Brønshøj her står foran et vildt og unikt projekt, som hvis det lykkes kan blive historisk. Vil man vide mere om Delte Vande, kan man gå ind på hjemmesiden
www.deltevande.dk ..
(3D illustrationerne er fra Delte Vande, og arkitekttegningerne fra Kulturarv, transformation og restaurering. Kunstakademiets Arkitektskole).