Flere drenge fra Brønshøj har været med i Tivoli-Garden, som nu runder 175 år
Hvis man siger Tivoli, så falder tankerne helt automatisk på de ikoniske Tivoli-gardere med hvide bukser, røde jakker og bjørneskindshuer. Tivoli-Garden, der er verdens ældste ungdomsgarde, er om noget en del af Tivolis oprindelige DNA. Nu runder Tivoli-Garden 175 år og er kun et år yngre end selve forlystelseshaven. 175 års fødselsdagen bliver officielt fejret med en jubilæumskoncert i Koncertsalen lørdag den 17. august. På selve dagen modtager Tivoli-Garden på scenen det prestigefyldte Jacob Gades Legat på kr. 100.000. Flere drenge fra Brønshøj har i tidens løb været medlem af den jubilerende garde.
Der er alt mulig grund til at fejre og hylde denne institution i Tivoli. De tider er for længst forbi, hvor man kunne more sig med at skrive om ’verdens ældste boyband; Tivoli-Garden, for siden 2015 har verdens ældste ungdomsgarde også optaget piger. I jubilæumsåret er der sågar blevet åbnet en særlig Tivoli Musikskole med tilknytning til Tivoli-Garden.
Mere end koncerter og parader
– Tivoli-Garden er meget mere end koncerter og parader. Vi har derfor i jubilæumsåret åbnet en helt ny musikskole, som er åben for alle børn, hvor Tivoli-Garden har optagelsesprøver, siger lederen af Tivoli-Garden, Lars Søgaard. – Vi har i de seneste år udvidet vores mange aktiviteter udenfor murene, og vi optræder i mange forskellige sammenhænge lige fra tattoo, gallashows samt ved private og officielle repræsentative begivenheder. Vi står på skuldrene af vores egen historie og har i høj grad blikket på, hvordan Tivoli-Garden i fremtiden skal indgå i nye sammenhænge og dermed hele tiden være relevante. Sidst men ikke mindst er vi stolte over at modtage Jacob Gades legat som er et anerkendende skulderklap til Tivoli-Gardens mange gardere og lærere.
Tivoli-Garden tildeles Jacob Gades store legat den 17. august.
Jacob Gades legater har tidligere været tildelt store danske musikere som Michala Petri, Peter Bastian og Katrine Gislinge samt en lang række tidligere Tivoli-gardere. Tivoli-Garden modtager legatet bl.a. for sit kontinuerlige pædagogiske arbejde og talentudvikling af unge blæsere- og slagtøjsspillere. Legatet er på 100.000 kr. Desuden har tildelingen af legatet den historiske krølle, at Jacob Gade selv som barn spillede i Tivoli-Garden. Udover Tivoli-Garden bliver fire andre også belønnet med et Jacob Gade Legat. Disse bliver først offentliggjort dagen inden uddelingen.
Jacob Gade (komponist) fra 1893!! (fotograf ukendt)
Stort program på jubilæumsdagen
På selve dagen lørdag d. 17. august spiller Tivoli-Garden 175-års jubilæumskoncert i Tivolis Koncertsal, hvor Gardens mange facetter kan opleves. Repertoiret spænder vidt fra renæssancen til i dag, fra Lumbye til Earth Wind and Fire og meget derimellem. Der bliver parader gennem salen, eksercits, geværsving- og trommeshow, gæsteoptræden fra Pantomimeteatret. Selv om showet er farverigt og koncerten professionel, er det vigtigt at huske, at de optrædende under bjørneskindshuerne er børn på 8-16 år.
En vigtig del af Tivolis DNA
På overfladen er Tivoli-Garden en agtværdig, traditionsbunden institution, der ikke bare er ikoniske i forlystelseshaven, men også i den grad et ikon for Danmark, når Tivoli-gardere er med ved det officielle Danmarks udlandsbesøg, f.eks. handelsfremstød. Men det er kun en del af sandheden om Tivoli-Garden.
Under overfladen bobler det af ideer og aktivitet, nye initiativer og engagement. Seneste skud på stammen er etablering af en musikskole, hvor man ikke nødvendigvis skal optages i Tivoli-Garden. Det – og meget andet – holder Tivoli-Garden på sporet som vigtig kulturbærer.
Tilbageblik: Carstensens æresvagt
Tivoli-Gardens historie begynder i 1844, hvor en flok drenge engageres af Tivolis stifter, Georg Carstensen, til at fungere som æresvagt på særlige festdage. I mere end 30 år er det Gardens funktion, men i 1886 kommer et drengeorkester fra Varde på besøg. Herefter begynder ideen at spire: kunne Tivoli-Garden måske få egne musikere?
Hestgarde og kanoner
Det arbejde foldede sig for alvor ud, da Tivoli-Gardens Musikkorps fik sit nuværende navn i 1909, hvor der var bare 11 musikere. I dag tæller Tivoli-Gardens Musikkorps 52 musikere og Tambourkorpset 20 musikere. Tivoli-Gardens parader består desuden af Fanevagten på 22 personer, heriblandt Kaptajn og Tambourmajor, altså i alt 94 børn og unge fra 8 – 16 år.
Musikafdelingen i Tivoli-Garden var bare én af adskillige afdelinger, man har eksperimenteret med gennem årene. Ligeledes i 1909 kom Hestgarden til, en bereden afdeling med ryttere i kyras (en slags rustning). I 1913 fik Garden artilleri med hele tre funktionsduelige kanoner, der blev kaldt Anna, Fanny og Karen efter ledende medarbejderes koner! I 1943, hvor Tivoli fejrede 100-års jubilæum, talte Tivoli-Garden ikke mindre end 180 drenge, heriblandt den helt nye afdeling Borgervæbningen i historiske uniformer. Også ved 150-års jubilæet i 1993 kom en nyhed til, nemlig Guldkareten med prins og prinsesse, der først gik fra den helt nye fregat Sct. Georg III til chaluppen for at ro en tur på Tivoli Søen, og derefter steg ind i Guldkareten for at tilslutte sig paraden gennem Haven. Guldkareten fandtes allerede i Tivoli-Gardens lager, for den indgik i Børnekørslen, som Garden og dens leder Louis Scheiding engang stod for. Her kunne børn mod betaling få en tur i kareten eller andre vogne trukket af ponyer, æsler og geder. Gardens drenge stod for praktikken.
Louis Armstrong som optrådte i Tivoli i 1962. Fotograf ukendt men Tivoli vil meget gerne finde ud af, hvem der har taget det.
Nye genrer
I dag er det musikken, der spiller hovedrollen i Tivoli-Garden, men det er på ingen måde en hindring for nye initiativer. For et par år siden kom Tivoli-Gardens Gallashow til som en helt ny genre. Her optræder Tivoli-Garden i et timelangt show, der er baseret på en bærende fortælling, og samtidig giver garden lejlighed til at optræde med kendte og nye numre. Der er altså traditionelle musikalske arrangementer, men desuden er der tattoo, stomp og endda et element af skuespil til at udfordre de unge performere. Jævnligt optræder Garden med tattoo, senest det 50. Internationale Tattooshow i Iserlohn, Tyskland i juli i år.
Lys fremtid
Med 175 år bag sig er der god grund til at tro, at Tivoli-Garden er kommet for at blive. Siden 2015 har både piger og drenge haft mulighed for at søge ind i Garden ved den årlige optagelsesprøve i juni. I dag er der 25 piger i Garden.
Kasernen – altså øvelokalerne – har længe været lidt for lille, og Garden har store forventninger til Tivoli Huset i Tietgensgade, der om få år skal være det nye domicil. Her vil de moderne pædagogiske principper kunne udfoldes fuldstændigt, så traditionen kan fortsætte med at give børn og unge en af landets bedste, musikalske uddannelser og dertil et sæt gode værdier og en oplevelse for livet.