Den gamle militærbro er vækket til live igen
I tirsdags blev den gamle bro, der forbinder Husum med Tingbjerg – (eller omvendt, hvis man synes) – genindviet ved et lille arrangement. Så i dag står den flot, sikker og klar til de næste 100 år. Netavisen har kigget lidt på de indledende manøvrer, der blev foretaget inden man kunne starte på genopbygningen. Allerede i 2022 skrev man følgende omkring projektet, da det ikke var en “bare lige” sag.
Den nuværende bro ved Bystævnet er i dårlig stand og skal rives ned. Og i stedet for at bygge en moderne bro, kigger man nu i arkivmaterialet for at bygge en bro efter ældre forbillede. Mellem Kagsmosen og Nordvest, på det sidste voldstykke inden Utterslev Mose, står der en bro. Broen, som betegnes som en parkbro, er i rigtig dårlig stand, og skal ombygges fuldstændig, men er er et fredet fortidsminde, hvilket betyder, at Slots- og Kulturstyrelsen skal godkende mulige ændringer af broen. Derfor har Københavns Kommune udarbejdet en bygningshistorisk redegørelse, for at undersøge, om den nuværende bro er helt eller delvist oprindelig.
Undersøgelsen viste, at den nuværende bro ikke er oprindelig, men ændret engang efter 1946. Men der har stået en bro førhen, som er fra 1889, og som blev bygget i
forbindelse med anlæggelsen af forsvarsanlægget Vestvolden, for at forbinde Husum og Mørkhøj. Vestvolden er et historisk forsvarsværk, og broen blev brugt af militæret som en del af Københavns forsvarsværker fra slutningen af 1800-tallet.
Arkitekttegning af broen fra1888-89
Den oprindelige bro var en ’skruepælsbro’, hvor bropillerne havde et
støbejernsgevind i spidsen, som var skruet ned i bunden af graven. Ud fra
arkivmaterialet kunne man se, at skruepælsbroen var afstivet med et
stålkryds, samt hvordan både brodækket og rækværket var opbygget. Man
kunne også se, at broen har stået en smule anderledes, end der hvor
stierne går i dag.
I stedet for at bygge en moderne bro, håbede man nu på at bygge en
skruepælsbro med den oprindelige bro som model. Den kommende bro
skulle stå det samme sted som den oprindelige, og man skulle bruge samme
materialer, så at broen ved Bystævnet kom til at stå som for 130 år
siden. Denne gang dog ikke til ære for militæret, som primært kom til at
benytte broen, men beboerne i området.
Foto af den gamle bro før den blev istandsat
David Arge Malmberg fra Bro og Tunnel fortæller, at det var atypisk at
arkivmateriale skulle fylde så meget i hans arbejde, men at det var spændende,
at broarbejdet ville få en historisk dimension: – Vi var rigtig glade for at kunne
bruge den oprindelige bro som model for den nye bro. Vestvolden og
Københavns Forsvarsværker er en spændende del af Københavns historie,
som et stort og omkostningstungt projekt. Broens konstruktion virkede jo, og hvis man brugte standardmål, ville det heller ikke blive dyrere end en moderne bro. Så det var et ret spændende projekt at gå i gang med.
Men der var mange hensyn at tage, da det ikke bare var broen, der var fredet,
men også hele området, så både Naturstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen og Fredningsstyrelsen skulle ind over projektet. Men da man fandt det gamle betonfundament fra den oprindelige bro, var det oplagt at arbejde videre med projektet. Ud fra det oprindelige fundament kunne vi også se, at den oprindelige bro stod anderledes end den nuværende bro. Den stod oprindeligt meget mere symmetrisk, så den
passede i militæranlægget. Det ville vi også gerne tilbage til., slutter David
Arge Malmberg.
Fotos fra Rigsarkivet og notat fra Københavns Kommune, Arkitema og COWI.
Og her er billeder fra selve opbygningen af den “nye, gamle bro”. Som man kan se, er det lavet robust og sikkert.
– Projektet har været utroligt spændende, fortalte projektleder David Johnsen, Entreprenør Christiansen og Essenbæk ved indvielsen. – Vi har arbejdet med en bro, der har været en del af et historisk forsvarsværk og nu er vakt til live igen. Det har dog også givet nogle udfordringer, som har betydet, at projektet har taget længere tid end først planlagt. Samarbejdet med bygherre har været fantastisk, og det har resulteret i et flot resultat, både hvad angår udseende og kvalitet.