Ny vej til ungdomsuddannelse i Tingbjerg virker

Unges adresse må ikke afgøre deres uddannelsesvalg. Derfor har Københavns Kommune siden 2017 arbejdet målrettet for at øge andelen af unge fra udsatte byområder, der fortsætter på en ungdomsuddannelse, og at alle unge får den nødvendige støtte og rådgivning til at vælge den uddannelse, de drømmer om.

Foto: Tingbjerg Skole som den ser ud lige nu under ombygning
Indsatsen ”Udsatte Byområder” har haft god effekt. Andelen af elever i udsatte områder, der er i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder efter 9. klasse, er steget fra 75,8 % i 2017 til 86,1 % i 2024.
– Det må bestemt ikke være de unges postnummer, der afgør deres fremtid. Vi skal give alle unge københavnere de bedste forudsætninger for at udleve deres drømme. Derfor er jeg særligt stolt af, at vores målrettede indsats i de udsatte byområder har åbnet dørene for endnu flere unge, siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager.
Tæt opfølgning efter 9. klasse
En skole, hvor indsatsen har båret frugt, er Tingbjerg Skole. Her har ungdomsuddannelsesvejleder Jeppe Johansen indført individuelle samtaler med alle elever i 8. og 9. klasse for at afklare deres videre uddannelsesforløb. Tidligere blev denne vejledning kun tilbudt til elever med øget risiko for at stå uden job eller uddannelse. I 2022 fortsatte 100 % af skolens afgangselever på en ungdomsuddannelse. I 2023 var andelen stadig høj med 92,5 %.
– Det er en stærk udvikling, der viser, at vores arbejde lykkes. Den høje andel af elever, der er i gang med en ungdomsuddannelse, skal selvfølgelig være normen fremadrettet. Målet er, at de unge fastholdes i den uddannelse, de interesserer sig for, og som de har evnerne til at gennemføre, fortæller Jeppe Johansen.

 

Det handler ikke kun om at få eleverne til at begynde på en ungdomsuddannelse – de skal også gennemføre den. Derfor stopper skolens indsats ikke ved afgangseksamen i 9. klasse. Jeppe Johansen holder kontakten med afgangseleverne via SMS og telefonsamtaler 4-5 gange om året efter, at de har forladt Tingbjerg Skole, for at sikre, at de trives og får den nødvendige støtte, hvis de har brug for at skifte uddannelse. Derudover har han en opsøgende forpligtelse over for de unge, der ikke er i gang med en uddannelse, eller som er i risiko for at falde fra.
EF