Vil have bedre vandmiljø i Harrestrup Å - stort bassin på vej i Husum

Ved kraftig regn løber store mængder af både regnvand og spildevand ned i kloakken. I kloakken blandes regn og spildevand, men når det regner meget, er der ikke plads til alt vandet, og kloakvandet kan derfor løbe direkte ud i Harrestrup Å uden at have været forbi rensningsanlægget. Dette sker mere end 10 gange om året.

For at forhindre det, vil HOFOR bygge store underjordiske bassiner. Her kan kloakvandet blive, indtil der igen er plads i rørene og vandet kan ledes til et rensningsanlæg. Efter planen skal et af disse bassiner placeres på det grønne areal i Husum, hvor Kildeløbet og Åvendingen mødes. Projektet betegnes ”Spangen” og løber frem til 2028.

Der skal etableres ca. 12.500 m3 bassinvolumen på arealet, der er ejet af Københavns Kommune. Bassinvolumenet forventes etableret i ca. 20 m dybde, enten som en rund skakt-formation eller som et firkantet bassin. Der etableres et spjæld på den eksisterende fælleskloak, som åbner, når der er ved at ske overløb af kloakvand. Når spjældet åbnes, fyldes det nye bassin op, i stedet for at der sker overløb.  Når det er stoppet med at regne, og der igen er plads i afløbssystemet, tømmes det nye bassin tilbage til fælleskloakken via en pumpe.

Som forberedelse til anlægget af det store bassin er der blevet foretaget boringer på området ned til godt 50 meters dybde. HOFOR oplyser, at boringerne har vist følgende om undergrunden:

  • Der findes fyldaflejringer fra terræn til mellem 0,4 til 2,5 m.u.t. (meter under terræn)
  • Herunder findes vekslende sand- og leraflejringer ned til mellem 12,5 og 13,7 m.u.t.
  • Herunder findes Danien og Bryozo kalk ned til mellem ca. 31,2 og 32,5 m.u.t.
  • Herunder findes der Skrivekridt til bunden af de boringer, vi har udført.

 

Inden Spangen-projektet kan få tilladelse til at gå i jorden og begynde opførelsen af det underjordiske bassin, skal der redegøres for, hvordan projektet vil påvirke miljøet i området – både under anlæg og under drift.

For at kunne det, skal vi vide, hvilke arter der er i området, og hvordan de lever og trives. Derfor undersøges naturområder og arter ved Spangen.

Undersøgelserne startede i april 2024 og forventes at være færdige i starten af 2025. Resultaterne offentliggøres i miljøvurderingsrapporten, som er grundlaget for, at der kan gives tilladelse til at anlægge projektet.

EF